Wil je ook aan de slag met Lean in jouw organisatie? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik zeg altijd: begin, probeer of beter gezegd experimenteer, ervaar, leer en schakel bij waar nodig. Kies een Lean tool waarmee je in jouw organisatie snel het verschil kunt maken en start daarmee.

In deze blog ontvang je vijf tips om aan de slag te gaan met Lean.

tip 1: definieer de why & way en communiceer

Wanneer je gaat starten met Lean is communicatie hierover essentieel. Je wilt immers bereiken dat je mensen mee gaan doen. Hoe beter je mensen begrijpen waarom jullie hiermee starten, hoe gemakkelijker de start. Communiceer welke stappen jullie gaan zetten en waarom juist deze stappen. Mensen willen graag weten wat er voor hen veranderd, ofwel wat er van hen wordt verwacht. Je wilt bereiken dat je mensen de toegevoegde waarde van Lean gaan zien of beter gezegd gaan ervaren en uiteindelijk omarmen. Leestip: Elke verandering begint met een goed verhaal.

tip 2: Kies één of meerdere Lean tools

Kies een Lean tool waarvan je het gevoel hebt dat deze van toegevoegde waarde is voor jouw organisatie. Twee veelgebruikte tools zijn de Value Stream Mapping (VSM) en Kaizen. Met VSM breng je een proces in kaart waarbij je inzoomt op enerzijds de waardetoevoegende activiteiten voor de klant en anderzijds de verspillingen ofwel de activiteiten waar die niet van waarde zijn voor de klant. De verspillingen ga je vervolgens wegnemen om zo meer ‘flow’ in het proces te creëren. Met Kaizen ga je op zoek naar de oorzaken van een probleemsituatie om gericht aan een oplossing te werken. Leestip: Hoe voorkom je dat je te snel in de actiemodus schiet?

Een andere manier om te starten met Lean en een goed fundament te leggen is starten vanuit de strategie van je organisatie. Dit doe je met behulp van Hoshin Kanri (X-Matrix) en/of Policy Deployment. Een praktische aanpak hiervoor vind je in de whitepaper ‘strategie implementatie’. Wil je deze gratis whitepaper ontvangen? Dat kan via deze link. 

tip 3: ‘kijkje in de keuken’

Ga eens kijken bij een vergelijkbare organisatie waar ze al enige tijd bezig zijn met Lean. Door op de werkvloer mee te kijken of de (virtuele) obeya te bezoeken krijg je een beeld hoe andere organisaties omgaan met de verschillende Lean tools en de toepassing hiervan. Vraag naar de leerervaringen die zij zijn tegengekomen tijdens het starten met Lean en ervaar dat starten met Lean niet vanzelf gaat. Om te starten met het continu verbeteren en dit te verankeren in je organisatie is aandacht of beter gezegd discipline nodig. Daarbij doe je in een andere omgeving inspiratie op waarmee je aan de slag kunt in je eigen organisatie.

tip 4: train je mensen (incl. managers)

Leer je mensen meer over de Lean tools die voor jullie organisatie relevant zijn, door middel van training. Je kent vast de 70:20:10-regel. Slechts 10% leert men uit een training, 20% leert men van elkaar en 70% leert men door met verbeter-projecten bezig te zijn. Dus in trainingen is het belangrijk dat je mensen de Lean tools meteen gaan toepassen in de praktijk.

Vergeet daarbij niet om ook jullie leidinggevenden te trainen. En dan doel ik niet alleen op de teamleiders op operationeel niveau. Uit ervaring blijkt dat het management een belangrijke (voorbeeld-)rol heeft als het gaat om Lean en Lean leiderschap. Zorg dus ook (senior) managers aan de slag gaan met de Lean tools door training en verbeter-projecten. Leestip: Weg met traditioneel leiderschap! 

tip 5: veranker Lean in jullie way of working

Zodra je een aantal tools gebruikt en jullie ervaren wat de toegevoegde waarde hiervan is, is het tijd om Lean en de tools te verankeren in jullie way of working. Organiseer een plek op bijvoorbeeld het intranet waar alle tools en templates die jullie gebruiken zijn terug te vinden. Daag je mensen uit om best practices te blijven delen en maak een aantal mensen verantwoordelijk voor het actueel houden van jullie way of working. Want niets gaat vanzelf. Leestip: Samen bouwen aan jullie (nieuwe) way of working.

Hulp nodig van een ervaren Blackbelt bij het opstarten (of verder brengen) van Lean in jouw organisatie? Neem contact met me op en we gaan vrijblijvend in gesprek om te sparren over jouw uitdagingen.

“Lean is een way of working en vraagt continu om aandacht!”

– context consultancy –