Rust, Reinheid en Regelmaat – deze drie R-en herinneren je wellicht aan de opvoeding van kinderen alsook aan de fundamenten van effectief leiderschap. Als je een managementteam leidt of een organisatie bestuurt, dan zijn routines, rituelen, ritme en regelmaat van onschatbare waarde op de werkvloer. Als managementteam ben je niet alleen de leiders, maar ook het voorbeeld voor je team. 
 
Laten we eens kijken naar wat deze drie R-en voor managementteams betekenen: 

routines

Het managementteam (hierna: MT) vormt een belangrijk fundament in de organisatie. Het MT heeft een voorbeeldrol. Als het team niet lekker functioneert of als er een gebrek aan vertrouwen heerst, heeft dit invloed op de gehele organisatie. Het gedrag van het managementteam heeft een domino-effect, waarbij andere teams volgen. In teamwerk is de trend naar zelfsturing en zelforganisatie, en het begint allemaal bij de top. 
 
Let wel, een MT welke bestaat uit competente managers maakt nog geen effectief managementteam. Soms zijn er nog verbeteringen nodig, zoals het voorkomen van energieverlies tijdens meetings, het nemen van cruciale beslissingen en het vergroten van openheid en synergie in de uitvoering. Zijn jij en jouw team voorbereid op drukke tijden en ingrijpende veranderingen? Het managementteam fungeert als een hefboom, waarbij samenwerking de sleutel is. Meer lezen over het ontwikkelen van jullie eigen manier van werken? Lees dan: https://context-consultancy.nl/2022/05/30/wayofworking/ 

rituelen

In de wereld van managementteams zijn rituelen veel meer dan slechts een opeenvolging van handelingen. Het zijn krachtige symbolische reeksen die de kern van de cultuur weerspiegelt. Rituelen in management zijn als die stevige handdruk die vertrouwen en respect afdwingt. Ze verankeren normen en waarden, creëren een gevoel van saamhorigheid en zorgen voor verbinding. Goed geplaatste rituelen versterken de teamspirit, zelfs in de meest uitdagende tijden. Als leiders is het onze verantwoordelijkheid om deze rituelen te omarmen en te vernieuwen, want ze vormen de lijm die het team bijeenhoudt.  

ritme en regelmaat 

Ritme en regelmaat vormen het kloppende hart (heartbeat) van een succesvolle organisatie. Denk aan een symfonieorkest dat harmonieus speelt dankzij het perfecte ritme van de dirigent. Zo moet een managementteam ook harmonieus samenwerken, met een ritme dat iedereen voedt en energie geeft. Een vast ritme geeft structuur aan vergaderingen, projecten en doelen, en zorgt ervoor dat iedereen op één lijn zit, met een gedeeld doel voor ogen. Het vermijden van piekmomenten en het plannen van activiteiten op rustigere momenten benadrukt de gevoeligheid in balans tussen ritme en regelmaat in onze dagelijkse routines. In dit ritme vinden we de kracht om zelfs de meest complexe problemen op te lossen en de organisatie naar nieuwe hoogten te leiden. 
 
Het opbouwen van nieuwe routines begint met kleine stappen. Net als bij elke verandering kunnen deze veranderingen worden opgesplitst in routines en eenmalige acties. Voor managementteams betekent dit het ontwikkelen van nieuwe routines en de voorbereidende eenmalige acties. Streef naar haalbare doelen, want de kracht zit in de succesvolle stapsgewijze opbouw van effectieve routines.  

 

meer weten?

Wil jij hiermee ook aan de slag met jouw MT en heb je hulp nodig bij de hoe-vraag? Neem dan contact met me op. 
 
Ik heb verschillende teams en organisaties hierin mogen begeleiden. Ik ga graag met je in gesprek om te inventariseren waar jullie behoefte precies ligt. Elke vraag is anders. Weten wat ik voor jouw team of organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met me op.