Eigenaarschap vergroten doe je zo!
In de blog 'strategie executie vergroot de betrokkenheid van je mensen’ vertelde ik je hoe je de betrokkenheid van je mensen kunt laten groeien door ze actief te betrekken bij het maken en waarmaken van jullie koersplan. Maar hoe zit het met eigenaarschap? Hoe zorg je er nou voor dat je…
Strategie executie vergroot de betrokkenheid van je mensen
Wil jij jouw mensen binden en boeien en de betrokkenheid ofwel engagement laten groeien? Laat ze meedoen met het maken van jullie koersplan! Wanneer je jouw mensen hieraan mee laat doen, ontstaat verbinding. En door die verbinding gaan mensen zich medeverantwoordelijk voelen voor het uitvoeren van het plan. En daardoor…
Waarom communicatie zo belangrijk is bij strategie executie + 6 tips
Dat communicatie belangrijk is bij veranderingen, dat weten we allemaal. Waarom communicatie belangrijk is bij strategie executie, dat lees je in deze blog. Daarbij ontvang je zes tips om goed van start te gaan met de communicatie bij strategie executie. alleen ga je misschien sneller.. Een jaarplan maken kunnen we…
Elkaar leren aanspreken met de UBAA methode
Het aanspreken van mensen is iets wat als lastig wordt ervaren. In veel samenwerkingen ontbreekt het aan duidelijke afspraken op basis waarvan je elkaar kunt aanspreken. In deze blog neem ik je mee in dit onderwerp en de UBAA methode zodat elkaar aanspreken gemakkelijker wordt. Wat zien we in de…
Ontwikkel jezelf van manager naar leider [6 tips]
Jezelf ontwikkelen van manager of baas naar leider? En hiermee een voorbeeld zijn voor anderen? In deze blog ontvang je zes tips die jou helpen groeien naar een inspirerend leider waar mensen blij van worden. tip 1: wees een voorbeeld voor anderen Als leider heb je een voorbeeldrol voor anderen.…
Zinvol vergaderen, hoe doe je dat? [8 tips]
home diensten blog gratis e-gids over contact Herken je dat? Vergaderingen waarin iedereen over alles meepraat, maar niet zegt wat hij of zij echt denkt. Een voorzitter die niet de leiding pakt, de vergadering die keer op keer uitloopt en mensen die onvoorbereid aansluiten omdat het simpelweg moet en het…
DISC & drijfveren analyse: Inzicht voor een (nog) betere samenwerking
Samenwerken gaat niet vanzelf. Om (nog) beter samen te kunnen werken helpt inzicht. Inzicht in het gedrag en/of de drijfveren van een team. Hierbij kan het gaan om alle soorten teams, van managementteams die structureel met elkaar samenwerken tot verbeter- of projectteams die voor een bepaalde periode samenwerken. DISC en…
Hoe maak je een heidag tot een succes? [8 tips]
Een of twee keer per jaar een heidag of heisessie organiseren is iets wat veel organisaties doen. Even weg uit de waan van de dag en met elkaar gericht werken aan één of meerdere onderwerpen. Onderwerpen die tijdens heidagen centraal kunnen staan zijn: Gezamenlijke ambitie bepalen Jaarplan maken of…
Starten met Lean, hoe doe je dat?
Wil je ook aan de slag met Lean in jouw organisatie? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik zeg altijd: begin, probeer of beter gezegd experimenteer, ervaar, leer en schakel bij waar nodig. Kies een Lean tool waarmee je in jouw organisatie snel het verschil kunt maken en…
Jouw mensen binden en boeien, hoe doe je dat? [5 tips]
Het is voor veel bedrijven lastig om de juiste mensen te vinden. De arbeidsmarkt is oververhit, waardoor veel organisaties de portemonnee trekken om nieuwe mensen te vinden. De vraag is of bedrijven hiermee ook echt loyale mensen aan zich binden? En hoeveel aandacht is er voor de 'zittende' mensen? Hoe…
Gedoe in je team of organisatie? Met het Belbin Teamrolmodel creëer je een optimale samenwerking
Samenwerken gaat niet vanzelf. Om samen te kunnen werken is het belangrijk dat je met je team en/of organisatie op zoek gaat naar gezamenlijke doelen en belangen. Het helpt om inzicht te hebben in waar iedereen goed in is en dat je weet hoe je de verschillende talenten zo goed…
Welk leiderschap past het beste in verandertrajecten?
Gedurende mijn Master of Culture and Change (MCC) heb ik verschillende onderzoeken mogen doen naar verandering in organisaties. In deze blog lees je welk type leiderschap nodig is tijdens verandertrajecten. In de praktijk zie ik helaas nog vaak dat veranderingen hierop stuk lopen. effect leiderschap op veranderbereidheid Izak Ajzen onderscheidt…
Samen bouwen aan jullie (nieuwe) way of working
Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie kan meebewegen wanneer veranderingen hier om vragen? Hoe breng je eigenaarschap, het wij-gevoel en beheersing in een goede balans? Alleen het aanpassen van regels en processen werkt niet. Wat wél werkt is het aanpassen van gewoontes; ofwel de way of working. wat is…
Elke verandering begint met een goed verhaal
Veranderen wordt gezien als ingewikkeld, moeilijk, lastig en veel gedoe. En dat is geen fijn idee om een nieuwe verandering in te zetten, wel? Stap daarom niet in de valkuil door te zeggen dat veranderen lastig is, want zo ontstaat de neiging om het inderdaad als lastig te gaan ervaren.…
Weg met traditioneel leiderschap!
In mijn vorige blog keek ik terug op mijn eerste rol als leidinggevende en op de lessen die ik daaruit heb geleerd. In deze blog word je meegenomen in de verschillen tussen traditioneel- en Lean leiderschap, hoe je van reactief- naar proactief leiderschap kunt komen en hoe je dit aanpakt…
Mijn eerste leidinggevende functie: de lessen en de rollen
Kun jij je nog herinneren dat je voor het eerst leidinggevende werd? En weet je nog hoe je je toen voelde? Werkte je vanuit rust met overzicht en regie? Of ervoer je juist onrust omdat je vooral bezig was met het blussen van brandjes? In deze blog kijk ik terug…
Echte connectie door aandachtig te luisteren
Want wanneer luisteren om te reageren overgaat in luisteren om te begrijpen, dan ontstaat er échte connectie. Dat willen we toch allemaal? Het voeren van een gesprek met échte connectie doe je door aandachtig te luisteren en dat kun je doen door te luisteren op de 4 niveaus (Theorie U…
Hoe voorkom je dat je te snel in de actiemodus schiet?
Herken je dat? Dat je een idee in je hoofd hebt om een probleem op te lossen? Je gaat dus snel aan de slag gaat met de oplossing, ofwel je schiet in de actiemodus. Dit gebeurd vaak. Bij het maken van een jaarplan heb je vaak projecten of acties bepaald…
Even voorstellen
In september 2021 ben ik gestart met ondernemen. De droom om dit te gaan doen was er al langer. Ik kom uit een ondernemende familie waarin hard werken altijd centraal stond. Werken met passie ook, doen wat je leuk vindt. Ik heb de vrijheid gekregen om op jonge leeftijd te…