Jezelf ontwikkelen van manager of baas naar leider? En hiermee een voorbeeld zijn voor anderen? 

In deze blog ontvang je zes tips die jou helpen groeien naar een inspirerend leider waar mensen blij van worden. 

tip 1: wees een voorbeeld voor anderen

Als leider heb je een voorbeeldrol voor anderen. Ofwel jij laat als leider zien hoe het hoort. De wijze waarop jij keuzes maakt, waarop je spreekt en hoe je met anderen omgaat, bepalen de mate van waarin anderen jouw zien als voorbeeld. Behandel jij de schoonmaker binnen jouw organisatie hetzelfde als de CEO van jouw potentiële klant? Wees jezelf dus bewust van hoe jij omgaat met anderen. Anderen bepalen immers of jij een rolmodel bent of niet.

tip 2: weet wat er speelt

Zorg dat je zichtbaar en aanwezig bent op de werkvloer. Om ervoor te zorgen dat mensen je (gaan) zien als leider, is het belangrijk om te weten wat mensen bezighoud en dat je begrijpt wat er zich op de werkvloer daadwerkelijk afspeelt.

Is de afstand tussen jou en de mensen op de vloer groter doordat er verschillende managementlagen tussen zitten? Loop dan regelmatig een dag mee op de werkvloer om te zien wat er echt gebeurd en op te halen waar verbeter-potentieel zit. Lees ook: Weg met traditioneel leiderschap.

 

tip 3: inspireer anderen

Dat directief leiderschap niet meer van deze tijd, dat weten we inmiddels allemaal wel. Het opleggen van taken werkt niet. Het is wel jouw taak als leidinggevende om ervoor te zorgen dat jouw mensen doen wat er van ze verwacht wordt. En je bent (eind-) verantwoordelijk dat zij hun taken goed uitvoeren.

Als leider is het belangrijk om te kijken hoe je anderen kunt inspireren. Kijk naar de talenten van mensen. Waar zit verborgen potentieel en wat willen mensen zelf graag leren. Geef mensen taken waarvan ze kunnen leren of waarmee bijvoorbeeld het zelfvertrouwen kan worden vergroot. Naast talenten kijk je ook naar wat mensen belangrijk vinden, ofwel wat hun drijfveren zijn.

Leer mensen echt kennen, weet welke talenten ze hebben en wat ze belangrijk vinden. Kijk hierbij naar hoe jij als leider de ander kunt helpen in plaats van wat het jou oplevert als leider. Lees ook: DISC & drijfveren analyse: inzicht voor een (nog) betere samenwerking.

 

tip 4: durf om hulp te vragen 

Om hulp vragen is voor veel leiders toch nog best een uitdaging. Waarschijnlijk denk je, ik doe het zelf wel even, dan is het snel klaar en weet ik zeker dat het goed is. Dat zal best waar zijn, alleen ontneem je de ander de kans om bepaalde taken zichzelf eigen te maken. En jij hoeft als leider niet altijd alles zelf te weten. Weet dus bij wie je terecht kunt voor bepaalde vragen, zet je mensen in hun kracht en laat ook hen groeien. Zie ook de vorige tip (tip 3).

Daarbij begrijpen leiders maar al te goed dat ze hun rol niet kunnen uitoefenen zonder hulp van buitenaf. Wees kwetsbaar en stel die hulpvraag! Om hulp vragen maakt jou juist sterker en een rolmodel.  

 

 

tip 5: teveel vrijheid versus te weinig ruimte  

Geef ruimte maar niet teveel vrijheid. Geef ruimte om zelfstandig te werken en vertrouw op de kennis en ervaring van jouw mensen. Geef ze daarnaast ook persoonlijke aandacht en waardering voor wat ze doen. Hiermee groeit de loyaliteit. De keerzijde is dat je ook moet ingrijpen wanneer uitgesproken verwachtingen niet worden waargemaakt. Of wanneer er sprake is van gedrag dat niet past bij jullie waarden en normen. Lees ook: Leiderschap: om deze zes valkuilen vertrekken medewerkers (kvk.nl)

 

tip 6: accepteer: niet iedereen vind jou aardig   

Niet iedereen vind jou als leider leuk of aardig. Het is de kunst om dat te accepteren. Het gaat er immers om dat anderen je respecteren, ook wanneer ze het niet eens zijn met jouw beslissing en standpunten.

Waarschijnlijk herken je in jouw organisatie ook mensen die het nooit eens zijn met jouw beslissingen. Een echte leider laat zich hier niet door afleiden, zij accepteren de ander toch, of dit nu wel of niet wederzijds is. Lees ook: Welk leiderschap past het beste in verandertrajecten?

kortom, een inspirerend leider..  

blijft dichtbij zichzelf, is duidelijk en stelt zich kwetsbaar op wanneer de situatie hierom vraagt.

ben jij startend leidinggevende? 

Ben jij net gestart als leidinggevende en benieuwd naar hoe ik dit heb ervaren?
In deze blog lees je welke belangrijkste lessen ik heb geleerd en welke rollen belangrijk zijn als (startend) leidinggevende.

meer weten?

Wil jij jezelf of jouw mensen ontwikkelen van manager naar leider?
Ik ga graag met je in gesprek om de ontwikkelbehoefte scherp te krijgen om zo de gewenste ontwikkeling te realiseren. Neem gerust contact met me op voor meer informatie.

“Management is doing things right; leadership is doing
the right things!”

– context consultancy –